Tarihi kaynaklar, Şii Dini Merceiyet’in gasıp rejime karşı İslami vahdet çağrısını belgeliyor

2024-10-23 14:07:52

Necef-i Eşref’teki Merce-i Âla, onlarca yıldır Filistin'i ve diğer işgal edilen Arap topraklarını savunmak için Siyonist rejim karşısında Müslümanların birliğinin sağlanması yönünde çağrılarda bulunuyorlar. Lübnan geçmişte Siyonist rejimin saldırılarına uğradığında, dönemin Dini Mercii Ayetullah Seyyid Hoi’nin tüm İslam toplumlarına gönderdiği mektup da bu çağrılar arasında yer alıyor.

Tarihi belge hükmünde olan mektuba Lübnan'da son zamanlarda yaşanan olayların dünyadaki tüm Müslümanların kalbini yaraladığını vurgulayarak başlayan Merhum Seyyid Hoi, sözlerine şöyle devam etti:

“Güney Lübnan’daki kardeşlerimizin yaşadığı bu büyük trajedide, yüzlerce Müslüman genç ve erkek, İslam düşmanı (Yahudiler) tarafından vahşi bir saldırıya uğradı. Bu saldırı yüzünden hayatlarını kaybettiler, Toprakları tahrip edildi ve yüz binlerce insan topraklarından sürüldü. Yaşlılar, dul kadınlar, çocuklar ve yetimler çaresizce yok oluş ve yıkıma doğru bir yol izlediler...

Kur’an-ı Kerîm’in talimatlarıyla, İslam ülkelerin ve İslam milletlerine sesimizi defalarca duyurarak, dindeki ırk farklılıklarını gidermelerini, ayrılığa sebep olanlardan vazgeçmelerini onlardan istedik. Müslümanlar arasında tefrika ve ayrılığa sebep olan şeyleri terk etmeli, parçalanmış güçleri bir araya getirerek düşmanın (İsrail'in) karşısında aşılmaz bir set gibi durulmalıdır. İslam ülkeleri, karşı karşıya olduğu bu büyük tehlikeyi çözmek için işbirliği yapmalıdır. Bu şekilde, düşman ne kadar büyük ve güçlü olursa olsun, yalnızca Siyonistler değil, hiç kimse Müslümanlara karşı koyamaz.”

Dönemin Merce-i Âla görevini üstlenen merhum Ayetullah Seyyid Hoi, “Şimdi Güney Lübnan'daki erkek, dul, çocuk, yetim ve evsiz kardeşlerimiz maddi ve manevi yardım bekliyorlar, ey Müslümanlar, yardımınız en azından onların acılarını hafifletebilir...” diyerek mektubunu tamamladı.

Hazırlayan: Sabah et-Talikani

Çeviri: Merve Soydaş Gök

العودة إلى الأعلى