Osmanlı döneminden bu yana Kerbela’yı ziyaret eden Türkiyeli liderler

2024-03-04 16:06:54

Osmanlı döneminden günümüze kadar çok sayıda Türkiyeli lider, İmam Hüseyin (a.s) Türbesi’ni ziyaret etmek için Kerbela’ya geldi. İşte tarihe not düşen bu ziyaretlerden öne çıkanlar:

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman

Osmanlı İmparatorluğunun on ikinci ve en uzun süre tahtta kalan padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Kerbela’yı ziyaret eden liderlerden biriydi. Bağdat’tan yola çıkan Sultan Süleyman, Kerbela’nın eteklerine ulaştığında İmam Hüseyin (a.s) Türbesi’ni görünce atından inerek selam verdi.

İmam Hüseyin’in (a.s) Haremine ulaştıktan sonra Hz. Hüseyin (a.s) ve Hz. Abbas (a.s) Türbelerinin hizmetkarlarına birçok hediye dağıttı. Daha sonra Kerbela şehrini gezen Sultan Süleyman, şehri sel tehlikesinden korumak için Süleymaniye Barajı’nın inşa edilmesini emretti. Sultan Süleyman Hüseyniye su kanalını onartarak kumla dolan sahaların tekrar bahçe haline getirilmesini sağladı. “Kerbela ve Ha'ir el-Hüseyin” kitabında belirtildiğine göre Sultan Süleyman ayrıca Hz. Hüseyin (a.s) ve Hz. Abbas’ın (a.s) pâk türbelerinin tahrip olan kısımlarının onarılması emrini verdi.

Osmanlı Sultanı IV. Murad

Osmanlı padişahlarının on yedincisi olan IV. Murad, kardeşi II. Osman'dan sonra tahta çıkmıştır. Hicri 1048 yılında Irak’ta bulunduğu sırada Kerbela şehrini ziyaret eden IV. Murad, zaman içinde harap olan mukaddes türbelerin tamir edilmesini ve İmam Hüseyin (a.s) Türbesi’nin kubbesinin yeniden inşa edilmesini emretmiştir. Daha sonra Kerbela şehrinde dolaşan Osmanlı padişahı, sokakların onarılması, nehirlerin temizlenmesi, yoksullara yardım edilmesi ve Kerbela halkına gıda malzemeleri dağıtılması emrini vermişti. Kaynak: Irak Tarihinden Dört Yüzyıl - Sayfa: 54

Adnan Menderes

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte görev alan siyasetçilerden biri olan Adnan Menderes, Türkiye'nin önemli siyasi isimleri arasında yer aldı. 1950 tarihinde yapılan genel seçimlerde partisi olan Demokrat Partinin ezici bir çoğunlukla Meclis'teki sandalyelerin yüzde 84'ünü al

masının ardından Adnan Menderes Başbakanlık görevine atandı. Başbakanlık döneminde Irak’ın Kerbela şehrini ziyaret eden Menderes, İmam Hüseyin (a.s) ve kardeşi Hz. Abbas’ın (a.s) Türbelerini de ziyaret etti. Menderes mukaddes türbelerin ardından Necef-i Eşref şehrini de ziyaret etti.

Daha sonra Türkiye’ye dönen Menderes 1960 yılına kadar başbakanlık görevini sürdürdü. 27 Mayıs 1960'ta bir grup subay tarafından gerçekleştirilen askeri darbe sonrası düşürülen DP iktidarı darbe sonrasında kurulan özel yetkili Yassıada Mahkemelerinde yargılandı. 15 Eylül 1961'de karara bağlanan yargılamalar sonucunda Adnan Menderes idam edildi. Böylelikle Menderes Türk siyasi tarihinde idam edilen ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak tarihe geçti.

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel

1993-2000 yılları arasında Türkiye'nin 9. cumhurbaşkanı olarak görev yapan mühendis, siyasetçi ve devlet adamı Süleyman Demirel, Türkiye siyasetine damga vurmuş isimlerden biriydi. Bundan önce, 1965-1993 yılları arasında yedi farklı hükûmette toplam 10 yıl 5 aylık bir süreyle başbakanlık görevinde bulundu. 12 Eylül 1980’de gerçekleşen askerî müdahale üzerine görevden uzaklaştırıldı ve yedi yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 16 Mayıs 2000'de görev süresini tamamlayan Demirel, 2015'te, 91 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1967 yılında mukaddes Kerbela şehrine gelen Demirel, Hz. Hüseyin (a.s) ve kardeşi Hz. Abbas’ın (a.s) mübarek türbelerini ziyaret etti. Daha sonra Necef kentine geçen Süleyman Demirel, burada İmam Ali (a.s) Türbesi’ni ziyaret etti.

Türk asker ve devlet adamı Cevdet Sunay

Türkiye'nin 5. Cumhurbaşkanı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12. Genelkurmay Başkanı olan Cevdet Sunay, Türk siyasi tarihinin askeri isimlerinden biridir. Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917 yılında subay adayı olarak eğitim kampına katılan Sunay daha sonra Kurtuluş Savaşı'na katılarak, Güney ve Batı cephelerinde görev yaptı. 1949’dan sonra generallik rütbelerinde görev yapan Cevdet Sunay, 1960 yılında Genelkurmay Başkanlığı’na atandı.

1966 yılında emekliye ayrılmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin beşinci Cumhurbaşkanı seçilen Sunay, 1973 yılına kadar görevini sürdürdü.

1967 yılında Kerbela’ya gelen Sunay, burada İmam Hüseyin (a.s) ve Hz. Abbas’ın (a.s) pâk türbelerine ziyaret etme şerefine nail oldu. Daha sonra ilim ve edebiyat şehri olan Necef’e geçen Sunay, burada da İmam Ali’nin (a.s) mukaddes türbesini ziyaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal

Türkiye'deki siyasi hareket aktivistlerinden biri olması nedeniyle Türk siyasetinde önemli rol oynayan Turgut Özal, Türk halkı tarafından büyük bir teveccüh gördü. Gördüğü büyük sevgi kendisini Cumhurbaşkanlığına kadar götürdü. Anavatan Partisi'ni kurduğu 1983 yılında Türkiye genel seçimlerinde de 400 kişiden oluşan parlamentoda 211 milletvekili çıkararak tek başına iktidara geldi. Turgut Özal, 1993 tarihinde 12 günlük Türkistan gezisinden sonra rahatsızlanarak hayatını kaybetti.

1987 yılında Kerbela’yı ziyaret eden Özal, kente ulaşır ulaşmaz İmam Hüseyin (a.s) ve Hz. Abbas’ın (a.s) türbelerini ziyaret etti. Daha sonra Necef kentine geçen Özal, burada da İmam Ali’nin (a.s) mukaddes türbesini ziyaret etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

1954’te İstanbul’da dünyaya gelen Recep Tayyip Erdoğan, erken yaşlarında siyasete atılarak dikkat çekti. Lise ve üniversite yıllarında Millî Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Eylül 1980 darbesinde siyaset hayatına ara vermesinin ardından 1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiilî siyasete geri döndü.  2001'de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Kurucu Genel Başkanı olan Erdoğan, o dönem Türkiye'nin en geniş halk desteğine sahip siyasî hareketi hâline getirdi. 2002 yılı genel seçimlerinde üçte ikiye yakın parlamento çoğunluğuyla partisini tek başına iktidara taşıdı. Hakkında ki mahkeme kararı nedeniyle bir süre milletvekili olamayan Erdoğan, 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlendi. 2014 yılında Türk siyasi tarihinde ilk kez doğrudan halkın oylarıyla ve ilk turda 12. Cumhurbaşkanı seçildi.

2012 yılında Kerbela şehrinde İmam Hüseyin (a.s) ve kardeşi Hz. Abbas’ın (a.s) Türbelerini ziyaret eden Erdoğan, daha sonra Necef kentine geçerek İmam Ali’nin (a.s) pâk türbesini ziyaret etti. Daha sonra Necef’te Ayetullah el-Uzma Merce-i Âla Seyyid Ali es-Sistani ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kaynak: Kerbela’yı Ziyaret Eden Liderler – Tarihçi yazar Said Reşid Zumeyzem

Haber: Kerbela Uluslararası Ajansı

Çeviri: Merve Soydaş Gök

 

 


العودة إلى الأعلى