Şahsiyet ve üstünlük örneği… İmam Bâkır’ın (a.s) şehit edilmesinin nedenleri

2023-06-27 17:01:19

Ehlibeyt'e (a.s) yönelik gerçekleştirilen tasfiye operasyonlarının hiçbiri sebepsiz değildi. İmam Bâkır (a.s) da bu sebeplerden dolayı şehit edildi. Bu konunun ayrıntıları “Alam el-Hidaye” kitabı gibi çok sayıda kitap ve internet sitesinde yayınlanan içeriklerde aktarılmıştır. Bu nedenlerden bazıları şöyledir:

1 - İmam Bakır'ın (a.s.) şahsiyetinin yüceliği: İmam Ebu Cafer (a.s) İslam dünyasının en yüce kişiliklerindendi. Müslümanlar onun yüceliği ve fazileti konusunda hemfikirdi. Kendisi tüm İslam alimlerinin erişmek istediği yerdeydi.

İmam (a.s), Hz. Peygamberin (s.a.a) ailesinden gelen öncü bir şahsiyet olduğu için insanların güzel duyguları, saygısı ve takdirini kazanmıştı. İşte bu sosyal konumu, Emevilerin öfkesini ve kinini uyandırdı ve ondan kurtulmak için öldürmek konusunda anlaştılar.

2 - Şam olayları:

Tarihçiler ve araştırmacılar, Şam olaylarının Emevileri İmam Bâkır’ı şehit etmeye götüren sebeplerden biri olduğunu söylüyor. Bunun nedenleri ise şöyledir:

  • Hişam, İmam Bâkır’a ok atma konusunda ısrarla çağrı yaptığında, İmam (a.s) ok atma konusundaki Benü Ümeyye’ye karşı üstünlüğünü gösterdi. Hişam, İmam Bâkır’ı (a.s) başarısız olacağını düşünerek ok ısrarla atmaya zorladı. Ancak İmam hedefi tam isabet vurunca, bu durumu onun itibarını zedeleyerek ve Şam halkı önünde alay konusu olmasına neden oldu.

İmam, dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde hedefi defalarca üst üste tam isbetli bir şekilde vurdu. Bunun üzerine zalim Hişam şaşkına döndü ve o andan itibaren İmam’a (a.s) öfkeyle davranmaya başladı. Yeryüzü ona daraldı ve İmam Bâkır’ı şehit etmeye karar verdi.

  • Hişam ile imamet konularında yaptığı münazaralarda İmam Bâkır daima üstün geldi. Bu acizlik Hişam’ın nefretine yol açtı.
  • İmam Bâkır’ın büyük bir kalabalık önünde Hristiyan bir alim ile münazarasında üstün gelmesi ile sonuçlandı. Bunun üzerine Hişam İmamın (a.s) faziletini Hz. Muhammed'in (s.a.a) ümmetindeki ilmi üstünlüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Bu konu Şam halkı arasında gündemi çok meşgul etti. İmamın (a.s) ilmi ününün yayılması düşmanların kendisine duyduğu kinin artmasına ve ondan kurtulmak için planlar kurulmasına yol açtı.

İmam Muhammed Bâkır (a.s), Hicri 144 yılında Zilhicce ayının 7’sinde 58 yaşındayken şehit edildi.

Doğduğu, şehit edildiği ve tekrar diriltileceği gün selâm olsun ona.

Kaynak: Ajanslar

Editör: Fadıl eş-Şerifi

Çeviri: Merve Soydaş Gök

العودة إلى الأعلى