Ramazan ayında nefsi yeniden inşa etme ve arınma

2023-04-07 18:03:41

Mübarek Ramazan ayı, kendimizi yeninden inşa etmemiz ve takva ile arınmamız için Yüce Allah’ın (c.c) bizlere sunduğu ayrıcalıklı bir Rabbani ve ruhani fırsattır. Düşünce ve davranışlarla Allah'ı ve ahiret yurdunu zikretme zamanıdır:

1- Ramazan ayı rahmet ve bereket ayıdır. Rabbani ve ruhani fırsatlarla doludur. (Geçmiş günahları) telafi etmek, uyanış ve basiret için bir fırsattır.

2- İslam dininde ilahi bakış açısına göre, insanın her yılın bir döneminde rızkının, kazancının ve menfaatinin olduğu gün içindeki isteklerini karşılıksız bırakması ve bu isteklerden kaçınarak kendini ehlileştirmesi için, Ramazan nefsi eğitme ve maddi bağlardan arınma ayıdır.

3- İnsan, doğası gereği bu tür arzulara kapılmaktan kaçınması, ruhunun değişmesi ve maddi dünyadan uzaklaşmasını gerektirir ve tefekkür, derin düşünme ve basiret için bir alan açar. İnsan nefsinin arzularından kaçındığında, diğer şeylere yakınlıktan kaçınmış olur ve bu da oruçla Allah’a yakınlaşma hissini gerektirir.

4- Oruçlu kişi, uykuda değil de uyanık olduğu müddetçe, gün boyu Cenab-ı Hakk'ı zikretmelidir ki, nefsi bundan etkilensin. Bu durum uyku için bile geçerlidir. Zira Resulullah (s.a.a) ‘O ayda alıp – verdiğiniz nefesler tespih, uykunuz da ibadet konumundadır’ buyurmuştur.

5-  Oruç, nefis terbiyesi için bir araç olduğu için orucun amacı da İnsanı ahlâkî ve mânevî ihtiyaçları konusunda uyarır ve helâl dahi olsa sürekli şehvet düşkünlüğünden uzaklaştırır. Çünkü arzular, kişinin ebedî hayatında gerçek ihtiyaçlarından perde olabilir.

6- İnsanların en hikmetli olanı, kendisine emredilen ve yasaklanan şeylerin hikmetine dikkat eden ve bu hikmete ulaşmak için çaba sarfeden kimsedir. Emir ve yasakların çoğu insanları terbiye etmeyi amaçlar ve hayatın doğası da bu şekildedir.

7- Oruç, insana takva için emredilmiştir ve bu Kur’an-ı Kerim’de açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle bu faziletli ayda takvaya ulaşmak için çalışmalıyız.

8- Takva, Kur’an’ın ifadesiyle bir faziletler bütünüdür. Basiret, idrak, farkındalık ve uyanıklık zamanıdır. Yüce Allah’ı ve ahiret yurdunu zikretmek, ümit ve korku, akıbeti tefekkür etmek, güzel ahlak ve güzel mânâlar kazanma zamandır. Takva, bütün aklî, fikrî ve psikolojik faziletleri bir araya getirir.

9- Bu mübarek ayda, Yüce Allah’ın (c.c) bizlere bahşettiği takva ve özel ilahi yardımlar aracılığıyla kendimizi düzene sokmaya, amellerimizi düşünmeye ve ahirete hazırlanmaya çalışmalıyız. Allah ile buluşmak bizim zannettiğimiz ve hayal ettiğimizden daha fazla yakındır. Nasıl olur! Bu dehşet verici!

10- İnsan gerçekten Rabbine ne zaman kavuşacağını bilmez. Bizler ölüm unsurlarını kendi içimizde taşırız. Bedenlerimiz sonsuzluk için değil sınırlı bir süre için programlanmıştır.

11- Bu hayat gelip geçicidir. Gerçekten de kıyamet günü bir fırsatı kaçıranlar için böbürlenme ve ardından üzülme yeridir.

Saygıdeğer Seyyid Muhammed Bakır es-Sistani

Çeviri: Merve Soydaş Gök

Fotoğraf: Kasım el-Amidi

العودة إلى الأعلى