Bab'ul Zaferiye, eski Bağdat şehrinin tarihi kapılarından biridir
Bağdat asırlar boyunca işgalcilerin hedefinde olması nedeniyle birçok surlarla çevrili olan tarihi kapılara sahiptir. Yapımları Abbasi devleti dönemine uzanan bu kapılardan bir kısmı da Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.
Bab'ul Zaferiye Bağdat'ın doğusundaki dört kapıdan biridir. Tarihi kaynaklara göre Abbasi Halifesi Mustazar'ın döneminde inşa edilmiştir. Onun döneminde başlayan kapının çalışmaları, 1123 yılında oğlu Müsterşid'in döneminde tamamlanmıştır.
Irak'ın başkenti Bağdat'ı çevreleyen kapılardan bazıları şöyledir:
- Bab'ul Muazzam
El-Azamiye'de Ulu Camii yolun üzerinde bulunan kapının kalıntıları, İngiliz ordusu Bağdat'a girdikten sonra yıkıldığı için bugün hiçbir iz yok. Kapıdan geriye yalnızca bugün Bağdat'ın merkezinde bulunan bölgeye ismini veren adı kaldı. 1962 yılında, bu bölgenin simge yapılarının çoğu, kentsel dönüşüm ve devlet dairelerinin inşa edilmesi nedeniyle kaldırıldı.
Bab'uş Şarki: Eski Bağdat'ın doğusunda, Al-Reşid Caddesi'nin sonunda yer almaktadır. Kapının kökenleri Osmanlı Cumhuriyeti'nde Bağdat surlarına dayanmaktadır. Kule şeklinde olan kapı, 1917'de İngilizlerin Bağdat'ı işgalinden sonra kilise olarak kullanılmış sonra 1937'de yıkılmıştır.
Bab'ul Ağa
Bu kapı da Bağdat'taki Bab'ul Ağa bölgesinde yer almaktadır.
Bab'uş Şeyh
Bab'uş Şeyh, Bağdat'ta çok büyük bir bölge olan Bab Abdulkadir el-Geylani'nin kısaltılmış halidir. Burada Abdulkadir Geylani Camisi ve türbesi bulunmaktadır. Bu bölgeye bağlı mahalleler arasında Al-Sadriye, Ras Al-Sakiye, Fadva Arab, Al-Dukciye, Al-Ekrad mahalleleri bulunmaktadır.
Bab'ul Vustani
Günümüzde, Bağdat duvarı veya Bağdat'ın kapılarından kalan en önemli yerlerinden biridir. Bu kapı yaklaşık bin yıllık olduğu için, büyüklüğü ve hava şartlarına, siyasi ve sosyal değişimlere rağmen ayakta kalan ve sebat eden en eski yapı olması nedeniyle en önemli tarihi eserlerden biridir.
Haber: Abbas Necm
Fotoğraf: Ahmed el-Mansuri
Çeviri: Merve Soydaş Gök