Ziggurat eskiden dünyayı yöneten bir medeniyetini arkeolojik alanı

2022-02-26 12:04:49

Ziggurat Akrakov M.Ö. 15.yy’da Bağdat’ın 15 km batısında Ebulgreyb bölgesinde yapılan öne çıkan bir kültürel semboldür. Bu bölge dünyayı 4.5 yüzyıl boyunca yönetmiş, adını kral Kişi(1. Kurigalzu)’den alan Kişiin(Kassitler) imparatorluğunun başkentini simgeliyor. Kişin medeniyetinden günümüze kalan tek şey ziggurat denen imparatorluğun en büyük tapınağıdır., bu tapınak büyük bir surla kaplıydı ve surun arkasında, zigguratın doğusunda bir göl vardı. Bunlara ek olarak bölgenin toprağının altında çeşitli sırlar saklıdır ve doğrusunu söylemek gerekirse hiçbir arkeolog bu sırlara ulaşamamıştır.

Geometrik Şekli

Ziggurat Akrakov’un günümüze kalan en büyük kulelerden olduğuna inanılıyor, yüksekliği 57 metre, tabanı dikdörtgen plandadır. Ziggurat’ın eskiden yüksekliğinin 70 metre olduğuna inanılıyor, 3 merdivene yükselmektedir. Sembolleri bugün hala ayaktadır. M.Ö. ikinci milenyumun ortasına bazı batılı gezginler bu zigguratın meşhur babil kulesinin kalıntısı olduğuna inanıyorlardı. Kutsal tapınak kompleksi, Hammurabi hanedanlığına son verdikten ve Kassit hanedanlığı Babil imparatorluğunu ele geçirdikten sonra yapıldığına inanılıyor.

Bu handenalığın sakinleri Babil dilini resmi dili yapmışlardır ve ilk iş olarak Babil kentini başkent ilan etmişlerdir. Daha sonra Bağdat yakınlarında günümüzde Akrakov olarak adlandırılan Dur-Kurigalzu adını vererek yeni bir başkent ilan etmişlerdir. Ziggurat çamur tuğlalarla yapılmış ve bakımı Irak Antik Eserler Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Binanın temeli övünecekleri tuğlalarla kaplanmıştır. Dikkatlice Ziggurat’ın önceden gelen özelliklerini incelersek, akarsu kolundaki Ziggurat’ın yapım tekniğini keşfederiz.  Süt beyazı kıvamındaki tuğlaların arasındaki yatay katmanda tuğlaların oturduğu asfaltların içine güçlendirme sağlamak için zıt yönde birçok kamış koyulmuştur. Bu şekilde tuğlaların katmanları sıklaştırılmış ve düşmesi engellenmiştir. Bu yöntem Ur kentindeki Zigguratı yapmak için kullanmıştır.

Ziggurat’ın tepesine üç merdivenle çıkılmaktadır. Ana merdiven ortadaki merdivendir. Diğer iki merdiven onun sağında ve solundan başlar sonra köşelerden dönerek ortadaki merdivenle birleşirler. Burada tuğlaların arası dökülmüş ve tuğlalar M.Ö. 1345 ve 1324 yılları arasında yöneten Kral 2. Kurigalzu’nun mührünü taşır. Küçük tapınak ortadaki merdivenin yanında yapılmıştır ve 3 tapınakta ziggurat’ın yanında (Enlil, Ninlil ve Ninurta) tanrılarına tapmak için yapılmıştır.

العودة إلى الأعلى