Hz. Hüseyin (a.s) Türbesi Bağdat'ta düzenlenen 4. Arap Medya Konferansı'na katıldı
Hz. Hüseyin (a.s) Türbesi’ne bağlı medya heyeti, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Arap Devletleri Yayın Birliği ile Irak Medya Ağı iş birliğinde düzenlenen 4. Arap Medya Konferansı’na katıldı. Türbe heyeti konferansa Uluslararası Medya Merkezi’nin koordinasyonuyla katılım sağladı.
Heyette, Medya Bölümü Müdür Yardımcısı Hasan Nime, Uluslararası Medya Merkezi Müdürü Haydar Menkuşi ve Mukaddes Türbe danışmanı Dr. Halil Tayyâr yer aldı.
Konferansta, iklim değişikliğiyle mücadelede medyanın rolünü ele alınarak bu konuyla ilgili uzmanlar tarafından çalıştaylar organize edildi.
Açılış oturumu, Irak Medya Ağı Başkanı Kerim Hammadi ile Başbakanlık Danışmanı Dr. Arif es-Saidi’nin yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra katılımcı konuklar da konuşmalar yaptı. Bu bölümün ardından ana atölye oturumu başladı. Oturumda, yerel ve uluslararası kuruluşların toplumlarda çevre bilincini artırmaya yönelik katkılarını ele alan bildiriler ve sunumlar yapıldı.
Konferans, Cuma günü yayımlanan bir kapanış bildirisiyle sona erdi. Bildiride öne çıkan öneriler arasında, iklim değişikliği konularının ulusal medya stratejilerine dâhil edilmesi, çevresel bilgilere erişimin kolaylaştırılması, devlet kurumları ile medya organları arasında erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması amacıyla daha güçlü bir iş birliği kurulması yer aldı.
Bildiri ayrıca, Arap ülkelerinde çevre felaketlerine karşı koordineli yanıtlar sağlamak amacıyla ortak bir uyarı sistemi geliştirilmesini; çevre bilincine dair kavramların tüm eğitim düzeylerindeki müfredatlara entegre edilmesini; iklim değişikliği konularında bilimsel araştırmaların teşvik edilmesini ve yapay zekâ teknolojilerinden çevresel verilerin analizinde ve felaketlerin öngörülmesinde faydalanılmasını tavsiye etti.
Ayrıca, yerel ve uluslararası çevre kuruluşlarının toplum bilincini artırma çabalarının desteklenmesinin ve Birleşmiş Milletler ve bağlı kuruluşlarıyla bilgi ve deneyim paylaşımına yönelik ortaklıklar kurulmasının gerekliliği vurgulandı. Medyanın doğru çevresel bilgileri yayabilmesi, yanıltıcı içeriklerin yayılmasının önlenmesi ve çevre gazeteciliğinin desteklenmesi amacıyla bağışçı kuruluşların özel kaynaklar ayırması da öneriler arasında yer aldı.
Konferans, gazetecilerin büyük veri analiz araçlarında eğitilmesi, yapay zekâ kullanılarak yenilikçi ve etkileşimli medya içeriklerinin üretilmesi, uyarı niteliğindeki çevre bilgileri için görsel ve işitsel bildirimlerin oluşturulması ve medya mensuplarının çevre krizlerine dair habercilikte meslek etiğine riayet etmelerinin önemine dikkat çekti.
Sonuç bildirisi, çevre ve iklim konularını başarıyla ele alan gazeteci ve medya mensupları için ödüller verilmesi çağrısıyla sona erdi. Ayrıca iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmaya yönelik yenilikçi yerel girişimlerin desteklenmesi ve gençler ile çocukların katılımıyla farkındalık etkinlikleri düzenlenmesi önerildi. Böylece, çevre bilinci kültürünün güçlendirilmesi ve artık göz ardı edilemeyecek küresel bir sorun haline gelen iklim değişikliğiyle mücadele yollarının geliştirilmesi hedeflendi.