Kerbela’da çiftçilere rehberlik semineri
Mukaddes Kerbela Ziraat Müdürlüğü’ne bağlı Tarımsal Rehberlik ve Eğitim Şubesi, Rehberlik Tarım Eğitim Merkezi iş birliğiyle 28 Nisan 2025 Pazartesi günü, Hüseyniye Ziraat Şubesi’ne bağlı çiftçi ve köylülerin bilgi ve deneyimlerini artırmak amacıyla dört rehberlik semineri düzenledi.
Çevreyi korumada ağaçlandırmanın rolü
Kerbela Ziraat Müdürü Dr. İsa İvad el-Mesudî, Tarımsal Rehberlik ve Eğitim Şubesi’nin, Hüseyniye Ziraat Şubesi iş birliğiyle 'İklim değişiklikleri gölgesinde çevreyi korumada ağaçlandırmanın rolü' başlıklı bir rehberlik semineri düzenlediğini kaydetti.
Mesudî, seminerde, iklim değişiklikleriyle mücadelede temel bir araç olan ağaçlandırmanın önemi, karbon salınımını azaltma, sıcaklıkları düzenleme, hava kalitesini iyileştirme ve toprağı koruma gibi konuların ele alındığını belirtti. Ayrıca çam, sedir, zeytin, meşe, akasya gibi ağaçların ve asib, gül, üzüm, ebegümeci, reyhan gibi çalı türlerinin hava kalitesini artırmadaki ve kirliliği azaltmadaki rollerinin vurgulandığı belirtildi.
Meyve sinekleriyle mücadele
Mesudî, Hüseyniye Ziraat Şubesi iş birliğiyle düzenlenen bir diğer seminerde de şeftali ve meyve sineklerinin tarım ürünlerine verdiği zararların anlatıldığını belirtti.
Seminerde zararlılara karşı uygun tuzaklar ve ilaçlar kullanılarak alınan önemlerin anlatıldığını belirten Mesudi, ayrıca bulaşan meyvelerin toplanması ve tarım alanlarının temizlenmesinin yayılmayı önlemek açısından önemine değinildiğini belirtti.
Yazlık ürünlerin ekimi
Mesudî sözlerine şöyle devam etti: “Müdürlüğümüz, ‘Yazlık ürünlerin ekimi’ başlıklı üçüncü bir rehberlik semineri düzenledi. 12 çiftçinin katıldığı semineri Ziraat Mühendisi Hind Yunus Halil sundu. Seminerde yüksek sıcaklık ve yeterli güneş ışığı isteyen yazlık ürünlerin özellikleri, uygun ürün seçimi, toprak hazırlığı, düzenli sulama, gübreleme, zararlı ve hastalıklarla mücadele ve hasat gibi doğru tarım adımlarının önemi vurgulandı. Domates, salatalık, biber, karpuz ve kabak gibi başlıca yazlık ürünlere değinildi.”
Zeytin ağaçlarında organik gübre kullanımı
Mesudî, “Seminer dizisi, ‘Zeytin ağaçlarında organik gübre kullanımına teşvik’ başlıklı dördüncü seminerle sona erdi. Seminere 25 çiftçi katıldı. Sunumu Ziraat Mühendisi Kahtan Muhammed Abd gerçekleştirdi. Seminerde organik gübre kullanımının toprak yapısını iyileştirme, verimliliği artırma ve ağaçların sağlıklı gelişimini desteklemedeki yararları anlatıldı.” dedi.
El-Mesudî son olarak, “Seminerde organik gübre ve kompost kullanım yöntemlerine, bunun maliyetleri azaltan, ürün kalitesini artıran ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlayan çevresel ve ekonomik faydalarına dikkat çekildi” ifadelerini kullandı.