BM uyardı: Gazze'deki açlık krizi derinleşiyor... Gıda fiyatları yüzde 1000'den fazla arttı
Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir bildiride, Dünya Gıda Programı, Gazze Şeridi'ndeki açlık krizi konusunda uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, temel gıda maddelerinin fiyatlarının savaş öncesi döneme kıyasla %1000'den fazla arttığına dikkat çekildi.
Yayınlanan bildiride, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde devam eden askeri operasyonun, son yedi hafta içinde 130 bin kişinin yerinden edilmesine yol açtığı vurgulandı.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi boyunca devam eden savaşın Filistinlileri, özellikle de Kuzey Gazze Valiliği’ndeki İsrail kuşatması altında hayatta kalmaya çalışan sivilleri ciddi tehlikeye maruz bırakmaya devam ettiği konusunda uyardı.
Açıklamada, yemek pişirmek için kullanılan tüp gazlarına ulaşımın ciddi kısıtlı olması nedeniyle ailelerin yakıt olarak atık kullanmaya mecbur kaldığı ve bu durumun, sınırlı sağlık hizmetleri koşullarında solunum yolu hastalıklarında artış riskini beraberinde getirdiği kaydedildi.
Daha önce, işgal altındaki Filistin topraklarındaki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Direktörü Ajith Songai, Gazze’de temel ihtiyaçların elde edilmesinin günlük hayatta kalma için korkunç bir mücadele haline geldiğini söyleyerek, 13 ay süren aralıksız savaşın ölüm tehdidini ortaya çıkardığı vurgulamıştı.
BM Ofisi tarafından yayınlanan son güncellemeye göre, yaklaşık 545.000 kişi hasarlı binalarda ve geçici barınaklarda yaşıyor. Önümüzdeki kış için acil barınma malzemelerine olan ihtiyacın hayati olduğu vurgulandı. Barınma ihtiyacının dörtte birinden azının karşılandığı, bunun da 1 milyon insanı büyük risk altına soktuğu belirtildi.
Açıklamaya göre, Güney Gazze'de, şiddetli yağışlar, El-Kerara kasabasında sahil boyunca bulunan sığınaklardan yüzlerce ailenin başka bölgelere göç etmesine sebep oldu.
Geçtiğimiz Ekim ayında İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyine gerçekleştirdiği saldırıların ardından, Filistinliler İsrail'i, "Hamas'ın gücünü yeniden kazanmasını engelleme" bahanesiyle kuzeydeki halkı zorla göç ettirmeye ve bölgeyi güvenlik alanına dönüştürmeye çalışmakla suçluyor. İşgal rejimi bu amaçla, yoğun bombardıman ve gıda, su ile ilaç girişini engelleyen bir abluka uyguluyor.