Papa Francis’ten aşırılıkla mücadele için dinler arası diyalog çağrısı

2024-09-04 11:04:14

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, 12 gün sürecek Asya Pasifi turunun ilk durağı olarak, dünyanın en yüksek Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Endonezya’ya gitti. Papa, burada aşırılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele etmek için dinler arası diyaloğun güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Başkent Cakarta’da Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşen Papa, ardından yaptığı konuşmada, "Aşırılık ve hoşgörüsüzlük de dahil olmak üzere ortak zorluklarla yüzleşmek için dinler arası diyalog vazgeçilmezdir" dedi.

Papa buradaki konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Katolik Kilisesi, barışı sağlayan ve her türlü bozulmayı aşmak için güçleri birleştiren, yapıcı ve barışçıl uyumu teşvik etmek amacıyla dinler arası diyaloğu artırmak istiyor.

Allah’a imanın sürekli ön plana çıkarıldığı ancak manipüle edildiği durumlar maalesef vardır. Bu eylemler barışı, ortaklığı, diyaloğu, işbirliğini ve kardeşliği inşa etmeye değil, ayrılıkları kışkırtmaya, nefreti artırmaya hizmet ediyor.”

Papa Francis'in görev süresindeki en uzun ve en uzak bu seyahati 12 gün sürecek. Papua Yeni Gine, Singapur ve Doğu Timor’u da ziyaret edecek olan Papa’nın çevre sorunlarına ve dinler arası diyaloğun önemine dikkat çekmesi bekleniyor.

4 gün sürecek Endonezya ziyareti sırasında, Papa’nın Güney Doğu Asya’nın en büyük camisi olan İstiklal Cami’sinde farklı dinlerin temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Haber: İbrahim el-Uyuni

Çeviri: Merve Soydaş Gök 

العودة إلى الأعلى