Susuz kıtlık yıllarını geride bırakan Irak mahsullerini Körfez’e ihraç ediyor
Iraklı çiftçiler, uzun yıllar süren kuraklık ve tarımsal gerilemenin ardından, son yağmurlar ve doğru sulama sistemleri sayesinde, verimli tarım hasadına geri döndüler.
Irak Tarım Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, birçok alanda ithal mahsullere bağımlı hale gelen ülkenin artık tarım alanında yaşanan zorluklara rağmen, başta buğday olmak üzere pek çok mahsulde kendi kendine yeterlilik kazandığını duyurdu.
Selahaddin kentinin güneyinde kayısısıyla ünlü olan Beled ilçesinde meyve ve sebze satış merkezi olan toptancılardan Talib es-Saidi konuyla ilgili olarak, sezon bitmesine rağmen, özellikle kayısı olmak üzere tüm meyvelere büyük talep gördüklerini dile getirdi.
Irak'ın verimli topraklarında yetişen kayısıların, kendine has aroması olduğunu belirten Saidi, “Satılan miktar, yerel tüketim ve ihracat arasında paylaştırıldı. Bu sezon, Irak kayısıları kendine has özel lezzeti nedeniyle, özellikle komşu bazı Körfez ülkeleri tarafından yoğun talep gördü. Hızla tüketilen Irak kayısısının ihracatında belirgin bir artış yaşandı” açıklamasında bulundu.
Vasit kentinden diğer bir tüccar olan Iyad eş-Şimeri de konuya ilişkin açıklamasında bazı Körfez ülkelerinin, dünyanın diğer ülkelerinde yetişen tüm meyve ve sebzeler yerine Irak ürünlerini tercih ettiğini vurguladı.
Öte yandan Irak Tarım Bakanlığı sözcüsü Muhammed el-Huzai, "Tarım üretiminin zirvede olduğu dönemlerde Irak, özellikle Körfez Arap ülkelerine birçok tarım ürünü ihraç ettiğini ifade etti.
Huzai açıklamasına şöyle devam etti:
“Tarımsal ürünlerde ihracat miktarları sürekli artıyor. 2023 yılında bu ülkelere ihraç edilen toplam sebze miktarı 70 bin tona, meyvelerde ise 4 bin tona ulaştı. İhracat, Tarım ve Ticaret Bakanlıklarının belirlediği özel şartlara göre özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor.”
Haber: İbrahim el-Uyuni
Çeviri: Merve Soydaş Gök