Papa Francis, görüşmelerinin ikinci yıl dönümü nedeniyle Ayetullah Seyyid Sistani’ye mektup gönderdi
Papa Francis, Irak’a yaptığı ziyaret sırasında Necef-i eşref kentinde Yüce Dini Mercî Ayetullah el-Uzma Seyyid Ali es-Sistani ile görüşmelerinin üzerinden iki yıl geçmesi münasebetiyle kendisine bir mektup gönderdi.
Yüce Mercî’ye selam vererek mektuba başlayan Papa şu sözleri kullandı;
“Değerli kardeşim, çok selam ve saygılarımla. Benim için faydalı olan Necef’teki görüşmemizin üzerinden iki yıl geçtikten sonra sizlere bir kez daha hitap etme fırsatını değerlendirmekten büyük mutluluk duyuyorum; Necef’teki görüşmemiz, dinler arası diyalog ve milletler arasındaki anlayış yolunda bir dönüm noktası olan bir toplantıydı.
Dayanışma, barış ve mazlumların savunulması gibi asli meselelerde kardeşçe diyaloğunuzu ve manevi katılımınızı, mazlumların menfaatine bağlılığınızı, hayatın kutsal sınırlarını korumanızı ve Irak halkının birliğine verdiğiniz önemi hatırlıyor ve takdir ediyorum.”
Papa Francis mektubunda şu sözlerle devam etti; “Irak’ın modern tarihinin de bize öğrettiği gibi, farklı dinlere inananlar arasında işbirliği ve dostluk, yalnızca karşılıklı saygıyı geliştirmek için değil, her şeyden önce insanlığın iyiliğine katkıda bulunan uyum ve ahenk için gereklidir. Bu nedenle toplumlarımız, yeryüzünde birliğin hâkim olduğu bir gelecek için, her şeyin yaratıcısına dua ettiğimiz, ortaklık ve birliğin ayrıcalıklı bir yeri ve birlikte barış içinde yaşamanın bir sembolü olabilir ve olmalıdır.”
Mektubun devamında şunlar kaydedildi; “Değerli kardeşim, her birey ve grubun onuruna ve haklarına, özellikle din, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıya, birey ve toplum için bir güven kaynağı olmasına, uluslararası birlik ve uyuma her ikimiz de inanıyoruz. Bu nedenle, dini liderler olarak bizler, sivil toplum yetkililerini adalet ve barışa dayalı bir kültürü güçlendirmeye ve herkesin temel haklarını koruyan siyasi eylemleri güçlendirmeye teşvik etmeliyiz.
Aslında, günümüzün zorluklarına pratik bir cevap olarak insanlık ailesinin kardeşliğin ve karşılıklı kabulün anlamını bir kez daha keşfetmesi gerekli bir konudur. Dolayısıyla Allah yolunda birlik ve beraberlik içinde yürüyen farklı dinlere mensup erkek ve kadınları, ortak ruhani, insani ve toplumsal değerlerin geniş alanında birleşmeye ve dinlerin davet ettiği ahlak ve yüce erdemleri genişletme yönünde yatırım yapmaya davet ediyoruz.”
Papa Francis mektubunu şu sözlerle tamamladı; “Keşke biz Hristiyanlar ve Müslümanlar, çatışmalar ile tanınan, şefkate ve şifaya ihtiyaç duyan bir dünyada hep birlikte gerçeğe, sevgiye ve umuda şahit olabilelim. Yüce Allah’a siz ali cenap, toplumunuz ve sevgili Irak için dua ediyorum.
Kaynak: vaticannews