Irak, Dinler Arası Diyalog Konferansına hazırlık yapıyor

2022-08-15 21:00:11

Amerikalı al-Monitor haber sitesi, Irak'ın, ülkedeki dini çeşitlilik ve bir arada yaşamın ırak için bir güç kaynağı olması umuduyla, önümüzdeki Ekim ayında Vatikan ile işbirliği içinde Dinler Arası Diyalog Konferansına ev sahipliği yapmak üzere hazırlanmasını gündeme taşıdı.

Amerikalı sitenin haberinde, Irak Dışişleri Bakanlığının Vatikan'daki Papalık Konseyi'nin katılımıyla Dinler Arası Diyalog Konferansı düzenleneceğini duyurmasının ardından, bakanlığın Şii, Sünni, Hristiyan, Sâbiî ve Ezidi grup ve vakıflarla koordineli olarak Ekim ayında yapılması planlanan dinler arası diyalog konferansının hazırlıklarının tamamlandığını belirtildi.

Haberde Papa Françis'in geçtiğimiz yılki Irak ziyareti sırasında bölgede barış ile dinler arası diyaloğun sağlanmasına yönelik çağrı yaptığı vurgulanarak Irak'ta dinler arası diyaloğun yeni bir olgu olmadığı ifade edildi. 

Zikar vilayetinde dinler arası diyalog için merkez binası inşa edilmeye başlandığı bildirilen haberde, bu merkezde çeşitli Semavi dinlere yönelik ibadet alanlarının yer aldığı ayrıca tarihi Ur kentinde de dinler arası diyalog için bir kongre salonu tahsis edildiği kaydedildi. 

Haberde Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Safiye Talib el-Suheyl'in şu sözleri aktarıldı:

"Irak barış ile uluslararası  işbirliğinin artırılması ve birlikte yaşam için Bağdat'ta Vatikan'ın yanı sıra çok sayıda ülke ve kurum ile koordineli olarak dinler arası diyalog konferansına ev sahipliği yapacak."

Suheyl, Irak'taki vakıf büroları ve Vatikan'daki Papa Konseyinin ilk olarak 2013 yılında ve ikincisi 2017 yılında düzenlenen toplantıların çeşitli dinlere mensup insanların karşılaştıkları zorlukların ele alındığını ve üçüncü toplantı içinse Ekim ayının belirlendiğini belirtti. 

Iraklı bakan yardımcısına göre bu konferans "Yeni nesile uygun eğitim: Barış ve kapsamlı kalkınma yolu" başlığı altında düzenlenecek. 

Suheyl ayrıca konferansın gündem maddeleri arasında bir arada yaşama kültürünü artırmak için eğitim müfredatının gözden geçirilmesi ve öğretmenleri barışı sağlamak üzere bir eğitim misyonunu yerine getirmek için hazırlamanın hedeflendiğini ifade etti. 

Haberde ayrıca Iraklı bakanın şu sözlerine yer verildi:

"Irak, kültürel ve dini azınlıkların hakları ve diğer temel özgürlükler de dahil olmak üzere, Irak anayasasında tanımlanan insan haklarına ve demokrasiye saygı göstermek konusundaki yükümlülüklerine yerine getirmek istiyor... Irak Vatikan'ın Irak ziyaretinde dini otorite ile yaptığı görüşmenin sonuçları ve Papa'nın tavsiyelerine bağlıdır."

Amerikalı haber sitesinde, Şii Vakfı'nın dini ve kültürel temsilcisi İhsan Cafer Ahmed'den "Şi  Vakfı önceki iki konferansa katıldı, üçüncü konfernasta da yer alacak" sözlerini aktardı. 

Ahmed özellikle dini alanlarda çalışanlar başta olmak üzere ülkedeki toplumların karşı karşıya oldukları zorlukların gölgesinde düzenlenen bu toplantıların sonuçlarının ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde olumlu ve somut olacağına olan inancını dile getirdi.

Iraklı dini kurumların Dini Otorite Seyyid Ali el-Sistani'nin yolunu takip etmek istediklerini belirten Ahmed, toplumlarla ilişkilerde onun rehberliğine güvenildiğini dile getirdi.

Ahmed, Şii ve Sünni vakıfların kendilerini birleştiren birçok ortak payda inşa etmenin yanı sıra, Irak'ta radikal gruplar tarafından parçalanan çok dinli,  çok mezhepli ve çeşitli etnik kökenlerden oluşan ulusal bütünlüğün yeniden sağlanması için çalıştığını vurguladı. 

Amerikalı sitenin haberi, tüm dinlerden ılımlı dini yöneticilerin mücadelesiyle Irak'taki dini nefretin, önemli ölçüde gerilediğini vurguladı. Haberin sonunda, Irak'ta çoğulculuğu engellenmesi ve vatandaşlıkta tüm dinlere saygı duyularak eşitliğin sağlamak için toplumsal kültürün değişmesi gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda tüm dinlere saygıyı garanti eden ve nefreti teşvik eden her türlü ayrımcılığın suç sayılması gerektiği belirtildi. 

Haber: Abbas Necm

Çeviri: Merve Gök 

العودة إلى الأعلى