13. yüzyıldan kalma Kur’an-ı Kerîm nüshası Kerbelâ’da yeniden hayat buldu

2025-05-16 17:57

İmam Hüseyin (a.s) Türbesi’ne bağlı Hz. Hüseyin (a.s) El Yazmaları ve Tahkik Merkezi, hicrî 13. yüzyıla ait ağır hasarlı bir Kur’an-ı Kerîm nüshasını restore etti. Olağanüstü ve titiz çalışmalar sonucu gerçekleşen restorasyon işleminde modern teknikler ve uluslararası kaynaklı ekipmanlar kullanıldı.

Hz. Hüseyin (a.s) El Yazmaları ve Tahkik Merkezi sorumlusu Münir Temimi yaptığı açıklamada, Kur’an-ı Kerîm nüshasının ciddi şekilde zarar görmüş, bazı sayfalarının kaybolmuş ve mevcut yapraklarının büyük kısmının kırılmış ya da yapışmış halde olduğunu belirtti. Temimi mushafın dış kapağının da ciddi derecede hasarlı olduğunu ifade etti.

Merkezin uzman kadrosunun dünya çapında bilinen tekniklerle yoğun çaba sarf ederek bu kültürel mirası yeniden hayata döndürdüğünü vurgulan Temimi, bu mushafın Hz. Hüseyin’in (a.s) ruhunu ve ilim ile marifetin kokusunu Kerbelâ’dan dünyaya taşıdığını dile getirdi.

Temimi sözlerine şöyle devam etti:

“Onarım ve yeniden hayata döndürme sürecinde ilk adım olarak, bu yazma nüshayı mantar enfeksiyonlarından arındırmak amacıyla sterilize etmeyi uygun gördük. Bu işlem, zararsız, çevre dostu ve hem yazma eser hem de üzerinde çalışan kişiler için güvenli olan uçucu yağlar kullanılarak gerçekleştirilen modern bir tekniktir. Sterilizasyon işleminden sonra, kâğıdın asit seviyesi incelendi ve nüshanın oldukça yüksek bir asitliğe sahip olduğu tespit edildi. Bunun üzerine kâğıt asitlikten arındırıldı ve mürekkebin kâğıt üzerindeki sabitliği test edildi. Ardından kâğıdın selüloz lifleri yeniden beslenerek kâğıda eski yumuşaklığı kazandırıldı. Son olarak, birbirine karışmış mushaf yaprakları düzenlenerek sistemli bir şekilde sıralandı.”

Tamimi, çalışmaya merkezin tüm birimlerinin katkı sunduğunu; biyolojik ve kimyasal laboratuvarlardan fotoğraf ve arşivleme birimlerine, el yazmaları restorasyon şubesine kadar birçok ekibin iş birliğiyle bu başarının elde edildiğini belirtti.


المرفقات

العودة إلى الأعلى