Terörizmi ve ayrılıkçılığı zaptetme konferansında konuşulan son önemli tavsiyeleri öğrenelim

2022-02-25 13:27:17

Irak’ta çeşitli gruplardan ve etnik kökenlerden, uzmanlar, din adamları ve araştırmacılar, ilk ulusal terörizmi ve ayrılıkçılığı zaptetme konferansının bitiminden son tavsiyelerle ayrılıyorlar.

İmam Hüseyin türbesi genel sekreterliğinin himayesiyle ilk ulusal (işid ve el kaide barışçıl yaşamaya tehdittir.) sloganıyla terörizmi ve ayrılıkçılığı zapt etme konferansının etkinlikleri tamamlandı. Bu konferansa Irak’ın çeşitli gruplarından ve etnik kökenlerinden yüksek seviyelerde askerlerden, güvenlik görevlilerinden, araştırmacılardan, uzmanlardan ve din adamlarından çeşitli şahsiyetler katıldı. Konferanstan çeşitli önemli tavsiyelerle birlikte ayrıldılar. Bu tavsiyeler aşağıd belirtildi.

1-)Ekonomik ekseninde

1-)Kişilerin yıllık genel bütçesinin hazırlanmasını, ekonomik gelişmeyle bağlayarak ekonomik güvenliğe odaklanmak. Birincisi orta ve küçük ölçekli iki yönde çalışan endüstriyel ve tarımsal projelere odaklanmalı, ikincisi tarımla ilgili stratejik üretime, istikrara ve gıda güvenliğine odaklanarak gerçekleştirmeli.

2-) Yönetimde yolsuzluklara ve devletin içerdiği bütün tesislerde rüşvete karşı savaşılmalı. Gelişmiş ekonomik temel kurulmalı. Terörist grupların fikri ve maddi kaynaklarının kurutulması zorunludur.

2-)Siyaset ekseninde

1-) Zenginliğin paylaşılması, bireylerin temel ihtiyaçlarının karşılanması, terörizmin özünde olan agresif davranıştan uzak durmak ve vatandaşlar ve devlet arasında ikili güven oluşturulmalıdır.

2-) Çağdaş medeni bir ülke kurmak ve toplumun bütün bireylerinin vatandaşlık kimliğini yükseltmek için vatandaşlık ilkesini güçlendirmelidir.

3-) Mezhepçiliğin suç sayılmasını yasallaştırmak, mezhepçiliğe teşvik eden medya organlarının sıkı denetlenmesi ve onlardan hesap sorulması yapılmalıdır. Ayrıca ılımlı dini söylemi birleştirmek için çalışılmalıdır.

4-) yumuşak güç araçlarını bir üst seviyeye yükseltemk ve onları terörizmle savaşmak için işe almalıdır.

3-) güvenlik ekseni

1-) İşid ve diğer terör örgütlerinin ortaya çıkmasına neden olan nedenlerin ve durumların iyileştirilmesi ve aşırılıkçılık ve terörizm dalgasının tekrar öne çıkması durumuna karşı, vatanın güvenliğinin sağlanmasının gerekliliğidir.

2-) İstihbaratın, performansının, donanımlarının ve eğitiminin seviyesinin arttırılarak, Irak’ın ulusal güvenlik kurumlarının geliştirilmelidir.

3-)Irak’ın yüksek çıkarlarına yansıdığından dolayı, politik anlaşmazlıklar güvenlik dosyasından uzaklaştırılmalıdır.

4-) Arkeoloji ekseni

1-) Antik eserlerin ve mirasın korunması için dersler ve araştırmaların hazırlanmasıdır. Bu aşama uzmanlar tarafından kültürel mirasın korunması için yapılması gereken çalışmalardan olduğu için en önemli aşamalardan birisidir.

2-)Çok bantlı uydu görüntüleri birçok alanda özellikle arkeolojik alanları gözetlemede etkili veya zayıf olduğunu ispatlayan çok önemli tekniklerdir.

3-) Arkeolojik, miras bina ve konumları Dünya Miras Listesine eklenmesi sağlanmalıdır.

5-) Medya ekseni

1-) Araştırmacıların bu önemli alanda gelişmesi ve sosyal medyada yayınlanan içerikleri çalışmasına dikkat etmesi için kritik bir temel olacak Irak’lı reklam ve medya alanlarında özelleşmiş araştırma merkezleri kurmaktır.

2-) Teröristlerin sunduğu içerikleri bilimsel bir şekilde eleştirmeye dikkat etmek ve aşırılıkçılığı eleştiren bu içerikleri üretmek için psikolojik ve sosyal yaklaşımları işe almaktır.

3-) Aşırılıkçı düşüncelere karşı sosyal ağlar aracılığıyla uygun çözümler üreten  sosyoloji, medya ve psikoloji uzmanlarının danışmanlığını yaptığı, Devlet Güvenlik Kurumlarında gözetleme birimleri kurmaktır.

6-) Hukuk Ekseni

1-) Toplumların terörizme bakış açısı farklıdır, bundan dolayı terörizm kavramının tanımlanmasındaki hukuki farklılık bulunur. Terör kavramının yasal tanımının Irak’ın bölgedeki yüksek çıkarlarına uyumlu olması gerektiği söylendi.

2-) Kadınları ve çocukları terör örgütlerine veya sosyal medyada terör gruplarına      toplayanlarla ilgili bilgi suçu işleme konusunda yasal taslak içermek olduğu kadar Irakın 1969 yılında 11 numaralı ceza kanunun 95. fıkrasındaki makaleye katkıda bulunmak için yasal paragrafları sunmaktır.

7-) Akide ekseni

1-) Hurafelerden arındırılmış düşünce ve akideyle derslerin müfredatlarının güçlendirilmesi, Kur’an-ı Kerim şeriatıyla tutarlı bir şekilde Kur’an-ı Kerim ayetlerini tahrif etmeyle savaşmak

2-)  Müslümanlar arasında mezhebi yakınlaşma, bütün alanlarda barış akidesini  kurma ve din konusunda fikir alışverişini sağlama amacıyla acilen mekanizmalar üretilmelidir.

3-) Dini hitap etmenin yöneliminin çağdaş insanın gelişmesinin seviyesiyle tutarlı bir şekilde olmasının zorunluluğudur.

العودة إلى الأعلى