İstanbul’daki Kiliseden dönme Kariye Müzesi ibadete açılıyor
Fatih’te bulunan Camii, 6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilmiştir. İstanbul’un fethinden sonra 1511’de camiye çevrilen bina daha sonra Bakanlar Kurulu’nun 1945’te aldığı kararla müzeye çevrilmiştir. Kariye Camii, 2020 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesinin ardından tekrar camiye çevrilmiştir.
İstanbul'da Karagümrük semtinde Edirnekapı mevkisinde bulunan camii, Bizans’ın çağlar aşan en güzel eserlerinden biri olarak kabul edilir.
5 ana mimariden oluşan Kariye Camii, farklı dönemlerde geçirdiği büyük inşa ve restorasyon çalışmalarından sonra bugünkü şeklini aldı. İçerisindeki mozaik dekoratif öğelerle güçlendirilen Kariye Camii, dışarıdan bakıldığında taş ve tuğla duvarlarıyla sade bir yapı gibi görünüyor. Kubbesinin sadece kasnağı orijinal olarak bugüne gelen Kariye Camii’nin yıkılan kubbesi ahşaptan yapılarak üzeri alçı ile kaplanmıştı. Zemininde ve duvarlarında mermer kullanılan tarihi caminin iç mekân süslemelerinde mozaik ve freskler bulunuyor.
Caminin 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.