Kabe’nin tarihi örtüsü Bursa’da restore edildi
Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim döneminden kalma 500 yıllık geçmişe sahip tarihi Kabe örtüsü, Bursa'da sergilendiği tarihi Ulu Cami'de restore edildi.
Yavuz Sultan Selim'in hilafetini ilan etmesinden bu yana 500 yılı aşkın süredir Bursa Ulu Cami'de muhafaza edilen bu tarihi örtü, restorasyon ve bakımdan geçirildi. Çalındığı iddia edilen püskülleri ise onarılarak yeniden yerlerine dikildi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre caminin içinde tarihi tekstil uzmanı Levent İnan tarafından bakımı yapılan örtü, yeniden ibadet alanındaki özel müze bölümünde sergilenmeye başlandı.
Ulu Cami Onarım Donatım ve Bakım Derneği Başkanı Hilmi Şanlı ise, altın işlemeli püsküllerin çalındığına ilişkin iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi.
Şanlı konuya ilişkin “Kâbe kapı örtüsünün püskülleri zamanla yıpranmış ve düşmüştü. Daha sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü bunu koruma altına aldı. Bunu yapabilecek ustayı da bulunca o tarihi emanet yine eskisi gibi koruma altına alındı. Halkımızın ziyaretine sunuldu” açıklamasında bulundu.
Restorasyon için iplik dokuma dahil çeşitli tekniklerin kullanıldığını belirten tekstil uzmanı Levent İnan ise, “Uzun süre eserin iyileştirilmesi üzerine çalıştık. Sonra lazer tekniği kullandık çünkü teller artık çok fazla kırılgandı. 2012’den beri müze vitrini içinde sergilendi” şeklinde konuştu.
İnan, Kabe kapı örtüsünün işleme tel tekniğinde kadife üzerine yapılmış, çok katmanlı, arka tarafında kalın pamuklu kumaş bulunan bir eser olduğunu dile getirdi.
Örtüde kırmızı renkteki bölümün kadife alanlar olduğunu, zamanla havlı yüzeylerin düştüğünü anlatan İnan, "Uzun süre eserin iyileştirilmesi üzerine çalıştık. Sonra lazer tekniği kullandık çünkü teller artık çok fazla kırılgandı” ifadesini kullandı.
İnan sözlerinin devamında şunları kaydetti:
“Özellikle İtalya'da çok kullanılan bir yöntem vardır; metal alanlarda lazer tekniği. Bu lazer tekniği aslında sadece Vatikan Müzesi'nde bile 10 cihazın çalıştığı nadir eserler üzerinde kullanılan, sadece renk tanıyan, tekstil eserine bir zararı olmayan bir yöntemdir. 2012'den beri müze vitrini içinde sergilendi.”
2012 yılından bu yana müzede sergilenen bu tarihi örtü, üzerindeki tozun hafifçe temizlenip, püsküllerinin bakımının yapılmasının ardından yeniden Ulu Cami’nin özel müze bölümünde sergilenmeye başlandı.