Dünyevi olaylar ve ilahi sırlar… Ramazan ayı hakkında neler biliyoruz?

2023-03-29 00:23:17

Mübarek Ramazan ayı, Kamerî ya da Hilalî olarak bilinen Arap aylarının dokuzuncusudur. Bu ay, Allah’ın ayı ve oruç ayı olarak bilinen bu ay, ayların en hayırlısı ve efendisidir. Bu ay, sabır ve acı çekme ayıdır.  Bu ay Kur’an’ın nazil olduğu ve aynı zamanda tüm ilahi kitapların indirildiği aydır. Bakara suresinin 185. Ayetinde bu ayın ismi bir kez zikredilmiştir.

 

Ramazan ayının anlamı

Allame et-Tarihi şöyle söylemiştir: Ramazan bir ay ismidir. Kumun şiddetli sıcaklığının (Ramada) hareketiyle aynı zaman denk geldiği için bu isim verildiği söylenir. Bu, güneşin kum üzerindeki etkisinin şiddetindir. Çoğulu Ramazanat ve Armada’ şeklinde kullanılır.

Ancak Ehlibeyt’ten (a.s) gelen hadislerde, Ramazan’ın ‘ay’ demeden kullanılması yasaklanmıştır. Çünkü “Ramazan” Allah Azze ve Celle’nin isimlerinden biridir.

Muhammed bin Yahya Ahmed bin Muhammed ve Muhammed bin Hüseyin’den, o da Muhammed bn Yahya el-Has’ami’den o da Gıyas bin İbrahim’den o da Eba Abdullah’tan, o da babasından (a.s) şöyle rivayet etmiştir:

Müminlerin Emiri Hz. Ali (a.s) buyurdular ki: "Ramazan demeyin, Ramazan ayı deyin. Çünkü siz Ramazan nedir bilmezsiniz.”

 Kur’an-ı Kerîm’de Ramazan ayı

Allah Azze ve Celle Bakara suresinin 185. Ayetinde şöyle buyurmuştur:

“Ramazan ayı (o sayılı günleri içerir) ki, onda Kur'ân, insanlara yol gösterici, hidayetin ve hakkı batıldan ayırmanın açık delilleri olarak indirilmiştir. Öyleyse sizden bu ayı idrak eden (bu ayda seferde olmayıp da mukim olan), onu oruç tutsun. Hasta veya yolculukta olan ise, (o günlerin sayısınca) diğer günlerde oruç tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez; bir de sayıyı tamamlamanız ve size yol göstermesine karşılık Allah'ı ululamanız için (bu hükmü koymuştur). (Hastalık ve yolculuk günlerinin yerine diğer günlerde oruç tutmayı emretmiştir.) Umulur ki şükredersiniz.

Ramazan ayının kalbi Kadir gecesi

Bu ayın manevi konumunu yükselten, Kur’an-ı Kerîm’de bin aydan daha hayırlı olarak tanımlanan kadir gecesidir. Allah azze ve celle Kadir suresinde bu ayla ilgili şöyle buyurmuştur:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

“Biz onu Kadir Gecesi'nde indirdik * Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bilirsin? * Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır * O gecede Rablerinin izniyle melekler ve Ruh, her iş için (Peygamber ve masum İmam'ın huzuruna) inerler * O (gece) esenliktir, ta fecrin doğuşuna kadar.”

Allah azze ve celle Ha Mim suresinde ise şöyle buyurmuştur:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

“Hâ Mîm *  Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız.”

Semavî kitapların indirildiği ay

Cenâb-ı Hak, ramazan ayını diğer aylar arasından seçerek şereflendirmiş ve beş semavî kitabı büyük peygamberlerine indirmiştir.

Allah azze ve celle, İbrahim peygambere (a.s) sahife, Hz. Musa’ya (a.s) Tevrat, Hz. İsa’ya (a.s) İncil ve Hz. Davut’a (a.s) Zebur bu ayda inmiştir.

Ramazan ayının üzerimizdeki hakkı nedir?

İslam, bu büyük ayı şereflendirmeyi, saatlerinden yararlanmayı, gecelerini ibâdet, ibâdet ve niyazla, gündüzlerini oruçla, Allah'ın rızasını kazanmaya ve salih ameller işlemeye çalışmakla ihya etmeyi, hadis-i şeriflerin bildirdiği gibi emretmiştir.

Kaynak: Ajanslar

Çeviri: Merve Soydaş Gök

العودة إلى الأعلى