Şehadet Baharı Festivali’nin küresel ufku ve mesajları

2024-02-20 15:28

Kerbela, bu yıl 17’incisi düzenlenen Şehadet Baharı Festivali etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Etkinliklerin tamamlanmasıyla birlikte, Hz. Hüseyin (a.s) Türbesi büyük başarılarının arasına bir yenisini daha ekledi.

Kerbela kahramanlarından İmam Hüseyin (a.s) ile kardeşi Hz. Abbas (a.s) ve oğlu İmam Zeynelabidin’in (a.s) mübarek doğum günleri ile eş zamanlı düzenlenen festival, sadece konuşmalar yapılan bir etkinlik değildi. Daha ziyade kesin ve belirleyici bir tarihi dönüm noktasında, büyük İslami hedeflerle bağlantılı bir dizi kültürel değeri oluşturma ve pekiştirme anıydı.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde farklı din ve mezhepten kişilere katılım davetiyesi gönderilen Şehadet Baharı Festivali, dini ve insani ortaklıklardan kaynaklanan bir birlik ve bütünlük vizyonuna dayanmaktadır.  Bu, günümüz insanlığının karşı karşıya olduğu büyük zorluklar karşısında ortak bir eylem temeli haline getirilerek pekiştirip ve dönüştürmeyi amaçlar. Bu yaklaşım, dar görüşlü ve aşırıcı bakış açısının aksine, kültürel, ahlaki, dini, siyasi, ekonomik ve çevresel başlıklarda dünya genelindeki mevcut meselelerle başa çıkma yeteneğinden yoksun olan ayrımcı bir eğilime son verir.

Bu nedenle Şehadet Baharı Festivali, dini ve insani ortak değerlerin güçlendirilmesi konusunda geniş bir mesajdır.

Mübarek veladet yıl dönümleri ile aynı zamana denk gelen ve tarihi sembollere dayanan Şehadet Baharı Festivali, Kerbela'nın – hiçbir zaman olmayan- mezhepsel kısıtlamalardan özgürleşmesi ve ebedi değerlerden faydalanmak için çağdaş bağlamımızda yeniden okunmasıdır.

Hz. Hüseyin (a.s) globalleşme bağlamında, küreselleşmeli ve kurtuluşun ve insan-ı kamilin sembolü olarak büyük insani arzuların ufkunda giderek daha fazla yerleşmelidir. İnsani eşitlik, zulme boyun eğmeyi, yanlışa teslim olmayı ve onunla uyum sağlamayı reddeder. Bunlar ahlaki bir çirkinlik ve açık bir varoluşsal alçaklıktır.

"Şehadet Baharı", hak ile batıl arasındaki süregelen mücadelenin yoğunlaştırılmış ve özetlenmiş bir ifadesidir. Şehadet, fedakarlıkta bir doruk noktası olarak ortaya çıkmasıyla bir zaferin ve ardından gelen sembolik baharın habercisi olarak, fidanlarını meydana getiren verimli bir başlangıcın işaretidir.

Filistin gündemi, festivalde Hz. Hüseyin (a.s) Türbesi Genel Sekreteri tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başından itibaren varlığını hissettirdi. Filistin'in Kerbela'nın kucaklayıcı atmosferinde ve Şehadet Baharı Festivali'nde bulunması, düşman ve saldırı güçlerine yönelik bir mesaj ve hatırlatmadır. Bu mesaj, Gazze'ye yönelik canice saldırılarının Filistin halkının iradesini kıramayacağı, Amerika ve Avrupa desteğiyle her türlü vahşeti aşan katliam ve mezalimlerin onları tarihi değerlerine ve geri dönüş haklarına bağlı kalmaktan alıkoyamayacağını ifade etmektedir.

Yazı: Seyyid Abdurrahim el-Mağribi

Çeviri: Merve Soydaş Gök  

العودة إلى الأعلى