Irak, Assisi ve Ur’u birleştiren bir barış köprüsü
“Biz din adamları olarak Allah ile ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz ve insanlara hizmet etmeliyiz. Konumumuzdan sıyrılıp insanlarla buluşmalıyız.” Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai Necef’teki Hz. Ali’nin türbesinin yanı sıra Şiiler için en önemli mekanlardan biri olan İmam Hüseyin (a.s) Camisi’ndeki sofalarda otururken, şefkatle gülümseyerek konuşmasına şöyle devam etti:
“İsa (a.s) insanlarla bir arada yaşadı ve bizler de peygamberleri kendimize örnek almalıyız. Allah’ın rahmet için bir kapı olmayı İsa ve diğer peygamberlerden öğrenmeliyiz.”
Kerbela’da Hz. Hüseyin’in (a.s) Türbesi’ne çıkan yol aracılığıyla (Bağdat’ın yaklaşık yüz kilometre güneyinde) mukaddesatın sınırlarını genişleten bir deneyimdir:
Bu mekânda 680 yılında Hz. Muhammed’in (a.s) torunu Fatıma’nın (a.s) oğlu olan Hüseyin (a.s), ailesi ve yakınlarıyla birlikte Yezid tarafından öldürüldü.20 milyondan fazla insan her yıl şehid Hüseyin’in (a.s) türbesini ziyaret eder.
Şeyh Kerbelai şöyle devam etti:
“Bu dönemdeki ana faaliyetimiz, halen Ninova Ovası ve Musul'da işlenen tüm suçların soruşturulmasıdır: İnsanları etkileyen şiddet olaylarının yanı sıra kiliseleri camiler, Ezidi ibadethanelerinin yıkılması. İnsanları tüm bunlardan uzaklaştıracak deliller topluyoruz. İslam şiddetin her türlüsüne karşı çıkıyor.”
Şeyh Kerbelai ayrıca IŞİD çetelerinden dolayı Kuzey Irak’tan insanların göç etmek zorunda kaldıkları zamanları da anlattı:
“Fırtınalı günler bitene kadar Musul ve Anbar’dan çok sayıda sığınmacıyı Kerbela’ya ağırladık.” Bu fırtına elbette IŞİD’in 3 yıl boyunca terör estirdiği oluşturduğu güvensiz ortamdı. Ancak dönüm noktası, Kerbela’ya giden yol üzerinden türbeye giden Assisi piskoposluğu delegelerinin yürüyüşüydü. Bu Papa Françis’in 2021 yılında Irak’a yaptığı ziyaretti.
İmam Ali’nin (a.s) “İnsanlar iki çeşittir: “İnsanlar ya dinde kardeşin ya da yaratılışta eşindir” sözü, şimdiye kadar keşfedilmemiş yeni kapılar açmanın ve iletişim yolları kurmanın sloganıdır.
Kardinal Gianfranco Ravasi’nin Krbela zyareti sırasında camide basın görevlisinin telefonuyla konuşurken kaydedilen görüntüsü, aynı zamanda yeni aşamanın küçük bir anısıdır.
Akıllara, otomatikman 6 Mart 2021 tarihinde Necef’teki basit bir evde Ayetullah Seyyid Ali Sistani ile Papa Françis’in görüşmesi geliyor. Bu cesurca ve tarihi bir olaydı. Manevi açıdan önemli bir ziyaretti. Ancak bundan daha önemlisi şu anda meyvelerini verebilmesi için o zaman somut adımlar atılmıştı.
San Francisco şehrinde piskoposluk delegelerini basına taşıyan gazeteler, Papa'nın Mart 2021'deki ziyaretinin bir dönüm noktası olduğunu ve bizi uzağa götürecek bir yolculuğun başlangıcı olduğunu yazıyor.
Yazı: Luca Geronico
Çeviri: Merve Soydaş Gök