Nebevi Mevlid-i Şerif... Tüm Müslüman halkları birleştirmek için sınır ötesi bir fırsat

2022-10-12 20:42

Elçilik projesi ilahi ilimden gelen bir Resul (Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "alak"dan yarattı. Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir. / Alak 1-2-3-4-5)  

Miladi 571 yılının 17 Rebiülevvel günü, her tarihçi ve araştırmacının, dikkatli, ağır ağır ve derinlemesine araştırması gereken mübarek bir doğumun tarihi. Mucizelerin eşlik ettiği o mukaddes doğum anı, binlerce yıl öncesinde Semavi kitaplarda haber verilmişti.  

Zaman ve mekânsal sınırları aşan bir adam (s.a.a) ve burada anlatılamayacak kadar çok rivayet ve araştırmalara konu olmuş bir hayat. Bu büyük insanın (Resulullah) hayatında toplum olarak dikkate almamız gerek en önemli konu belki de sorunları çözebilecek ve güvenli ortam yaratabilecek siyasi, ekonomik, sosyal, dini ve ahlaki kurallarıdır.  

Dini ve özellikle akidevi açıdan, Resu-ü Ekrem (s.a.a) Allah’ın elçisi olmasına istinaden daima tek olan Allah'a imana ve ibadete çağırmış, sonra çağrısının doğruluğu için insanlara, kendisine indirilen Kur’an-ı Kerîm’den apaçık deliller sunmuştur. (O, gökleri ve yeri daha önce bir benzeri olmaksızın yoktan yaratandır. O size kendi cinsinizden eşler, hayvanlardan da çiftler yarattı. Sizi ve hayvanları bu düzen içinde üretip çoğaltmaktadır. O’nun benzeri gibi hiçbir şey yoktur. O, her şeyi hakkiyle işiten, her şeyi hakkiyle görendir. / Şura 11)  

Cenab-ı Allah başka bir surede şöyle diyor; (De ki: "O, Allah'tır, bir tektir. "Allah Samed'dir. (Her şey O'na muhtaçtır, o, hiçbir şeye muhtaç değildir.) Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir). Hiçbir şey O'na denk ve benzer değildir." /İhlas 1-2-3-4) 

Bilimsel çalışmalar ve modern bilimin yeni çağda buluşlar ve keşiflerle elde ettikleri, Kur’an-ı Kerim’in doğruluğunu ispatlamıştır. Örneğin, evrenin başlangıcı ve sonu ile ilgili teoriler, yaratıkların gerçekleri ve sırları, Kur’an-ı Kerîm ile örtüşmektedir.  

Hz. Muhammed (s.a.a) siyasi yönden çeşitliliğe saygı da dahil olmak üzere Semavi ilkeleri benimsemiştir. Tıpkı Allah-u Teâlâ’nın ayet-i Kerime’de buyurduğu gibi; (Ey insanlar! Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O'na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır / Hucurat-13) Merhamet ve gözetme ilkesi de Cenab-ı Allah’ın şu ayetinde geçmektedir; (O vakit Allah'tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz, etrafından dağılıp giderlerdi. Şu halde onları affet; bağışlanmaları için dua et; iş hakkında onlara danış. Kararını verdiğin zaman da artık Allah'a dayanıp güven. Çünkü Allah, kendisine dayanıp güvenenleri sever. / Hucurat-13) 

Ekonomik yönden de Resul-ü Ekrem (s.a.a) paranın tekelleşmesi ve yoksulluğun yayılması gibi ümmetin karşı karşıya olduğu tüm sorunları şu ayet-i kerimeye dayanarak çözmeye özen gösterdi; (Allah'ın, (fethedilen) ülkeler halkından Peygamberine verdiği ganimetler, Allah, Peygamber, yakınları, yetimler, yoksullar ve yolda kalmışlar içindir. Böylece o mallar, içinizden yalnız zenginler arasında dolaşan bir devlet olmaz. Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının. Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı çetindir.  / Haşr-7) Bu, günümüz toplumlarında işsizliğin ve yoksulluğun yayılmasını açıklıyor. 

Sosyal ve ahlaki alanlara gelince, bahsi geçen ayetler dayanışmayı, merhameti, toplumsal dayanışmayı, bağışlamayı, hoşgörüyü ve diğerine saygıyı emreder.  

Sonuç olarak bizler bugün her renkten, dilden ve ırktan insanı Hz. Muhammed’in (s.a.a) hayatını araştırmaya davet eden bu teknolojik sistemin ışığında, büyük bir aile gibiyiz.

 

Yazı: Fadl Eş-Şerifi  

Çeviri: Merve Soydaş Gök  

العودة إلى الأعلى