Mumbai niçin dünyanın farklı ülkelerindeki Hüseyni minberlerden hatibleri kendine çekiyor?
Hindistan'ın önde gelen yayın organlarından Times Of İndia gazetesi, Hüseyni mektebe mensup dini alimler ve hatiblerle ilgili akıllara takılan bir soruyu anket olarak okuyucularının gündemine taşıdı:
Mumbai niçin dünyanın çeşitli ülkelerindeki hatibler için bir çekim merkezi haline geldi? Bunun arkasındaki sır nedir?
Londra’da ikamet eden Hatib Seyyid Akil el-Gurayfi, bu sorunun cevabını şöyle verdi:
"Bu yıl Aşura’da Hüseyni meclisler kurmak için çok sayıda ülkeden davetler geldi. Ancak Mumbai kentini seçmeyi tercih ettik. Bu şehir dostuna sadık. ayrıca halkı da büyüleyici.”
Seyyid Gurayfi, iki yıldır art arda Mumbai şehrinin 160 yaşındaki meşhur camisinde Aşura günlerini ihya ediyor. Seyyid, dini konuşmalarında İmam Hüseyin’in (a.s) büyük devrimi ve ilkeleriyle çalışmanın önemine işaret ediyor. Gurayfi’ye göre tüm dünyanın bu büyük insani kıyamı bilmesi çok önemli.
Kerbela faciasının yasını tutmanın abartılı bir hüzün olmadığı aksine Şiiler için bir yaşam tarzı olduğunu kaydeden Seyyid Gurayfi, “İmam Hüseyin'in (a.s) şehadetini anarak bu geleneğin devam ettiğini vurguluyoruz. Zira mu matem, insanlığı her yerde zalim yöneticilere ve zalim rejimlere karşı durmaya teşvik ediyor” diye konuştu.
Anket ayrıca Merhum alim ve hatib el-Mirza Muhammed Asar’ın 58 yıl boyunca Mumbai’de Aşura meclisleri düzenlediğine de işaret etti.
Dini alimler ve yazarlara göre Mumbai kenti Hüseyni mektebe mensup hatibler için, Ehl-i Beyt’in (a.s) başına gelenleri halk arasında yaşatmak ve anlatmak için bir cazibe merkezi.
Çeviri: Merve Soydaş Gök