İstanbul'da cami ve merkezlerde Hz. Hüseyin'i (a.s) anmak için Aşura törenleri düzenleniyor
İmam Hüseyin'in (a.s) yasını tutan Türk halkı ve Müslümanlar, imamın Kerbela'da şehit edilmesinin yıl dönümünü ve Aşura günlerini anmak için İstanbul'da çeşitli törenler düzenliyor.
Camiler, Hüseyniyeler ve bazı merkezlerde düzenlenen etkinliklerin yanı sıra, halka açık alanlarda ve bazı sokaklarda taziye meclisleri kuruluyor.
Aşura törenlerine katılanlar, İmam Hüseyin'in (a.s) kıyamını canlı tutmak, onun düşüncelerinden ilham almak ve gözyaşları ile sadık duygularla onun öğretisini canlı tutmak istediklerini söylüyor.
Muharrem'in başından bu yana her gece Müminler Hz. Hüseyin (a.s) bayrakları dalgalandırıyor ve Kerbela değerlerini anlatan sloganlar ile Aşura gününü anıyorlar.
İstanbul'daki İmam Rıza (a.s) Camii İmamı Şeyh İbrahim Şeren, Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen etkinlikler hakkında yaptığı değerlendirmede, gençlerden oluşturulan gruplar arasında görev dağılımı yapılarak koordinasyon sağlandığını belirtti.
Kültür gruplarının İmam Hüseyin (a.s) devriminin hedeflerini ve Muharrem ayının önemini anlatan broşürler hazırlandığını dile getiren Şeren, bu grupların Aşura törenlerine katılacak olan misafirleri ağırlamak için karşılama heyetleri oluşturdukları ayrıca güvenlik ve diğer genel hizmetleri sağlayabilmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Şeren'in açıklamasına göre Kafile heyeti de, Hz. Hüseyin (a.s) destelerinin hareketlerini denetlemek, slogan ve pankartların İslami değerlere ve genel amaçlara uygun olmasını sağlamak ve özellikle İslami vahdeti korumak ve İslam düşmanlarının ürettiği yanlış sloganların kullanılmasını önlemek için denetleme çalışmaları yapıyor.
Ulaştırma heyetleri ise, katılımcıları Aşura etkinliğine ulaştırabilmek için tüm bölgelerden ücretsiz ulaşım araçları sağlamak ve aynı zamanda faaliyetlerin tarihlerinin duyurulması görevini üstleniyor.
Gül Gençlik ve Hüseyniye İlim İrfan derneklerinin de aralarında bulunduğu bir dizi kurumun yöneticisi olan Şeyh Şeren büyük etkinliklerin camilerin dışındaki bin metrekarelik açık alanlarda, kadınlar için ayrı bölümler oluşturularak düzenlendiğini belirtti.
Şeren ayrıca, binlerce katılımcı ile düzenlenen yas meclisinde Kur'an-ı Kerîm tilaveti, Hz. Hüseyin için mersiyelerin okunması ve İslami anlatıların yer aldığı dini sohbetlerin yapıldığını belirtti.
Yine bu grupların çalışmaları çerçevesinde ayrı ayrı kadın, erkek ve çocuklardan oluşan gruplar, Aşura gününde kurallar ve genel talimatlar çerçevesinde sokaklarda deste grupları halinde yürüyüş yapacaklarlar.
Şeren, Aşura gününde düzenlenen özel anma törenlerinde Türk vatandaşların yanı sıra çeşitli ülkelerden gelen Müslüman toplulukların geniş katılımının gözlendiğini ifade etti.
Katılımcılar genel olarak dünya çapında, özelde ise İslam ülkelerinde tırmanan zorluklar karşısında, kökleri Aşura'dan gelen değerler ve İslami ahlakın korunması için vahdetin önemine vurgu yapıyor.
İstanbul'daki Zeynebiye bölgesinde düzenlenen etkinliklere katılan Firuzan Ali, "Hepimizin İmam Hüseyin'in (a.s) Yezid'e ve onun sapkın ahlaksızlıklarına biat etmeyi reddettiği gibi, İslami vahdet etrafında toplanarak, İslam ülkelerinin maruz kaldığı kültürel ve ahlaki savaşa karşı durmamız önemlidir" diye konuştu.
Hicri 61 yılında Irak'ın Kerbela kentinde İmam Hüseyin (a.s) ve destekçilerinin katledilmesinin şehadet yıl dönümü olan Muharrem ayı girdiğinde, her yıl dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar gibi Türkiye'nin çok sayıda kent ve köylerinde de Kerbela'yı anma etkinlikleri düzenlenir.
Haber: Zeyneb Abdurrahim / İstanbul
Çeviri: Merve Gök