Uluslararası ilişkiler uzmanı: İnsan hakları sistemleri ve uluslararası anlaşmalar Gazze'deki insanları korumuyor

2024-08-05 16:23:11

Hukuk ve uluslararası ilişkiler alanında araştırmacı Dr. Hennan Diya, Kerbela’da düzenlenen Gazze Şeridi'ndeki İnsan Katliamı ve İmam Seccad'ın (a.s) Ahlaki Değerleri başlıklı konferansa katıldı.

Kerbela Ajansı’na demeç veren Dr. Diya, Orta Doğu'nun gerçekliği ve Gazze Şeridi'ndeki insani katliamla ilgili araştırma yaptıklarını belirterek “Bu katliamda yaşananlar insan haklarının hiçe sayılmasıdır, dolayısıyla pek çok soru gündeme geliyor: Uluslararası hukuk sistemi nerede? Neden tüm insan hakları sistemleri ve bunu takip eden uluslararası anlaşmalar Gazze'deki insanları koruyamıyor?” dedi.

Dr. Diya sözlerine şöyle devam etti:

“Uluslararası düzeyde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi üzerinde anlaşmaya varıldığında, bu bildiri insanların her yerde korunmasını öngörüyordu. Cenevre Sözleşmeleri ve ek protokoller ise savaş zamanında sivilleri korumak amacıyla özel olarak hazırlanmıştı. Bu durum, günümüzde bu uluslararası insan hakları sisteminin etkinliğini sorgulayan büyük bir sorunu gündeme getiriyor. Bu sistem, Gazze Şeridi'ndeki bu acımasız savaş ve vahşi soykırıma karşı insanları koruma konusunda yetersiz kalmıştır."

Bu durumun kendilerini mevcut kanunlarda insan hakları değerlerini incelemeye sevk ettiğini belirten Dr. Diya, “Dolayısıyla insanı koruyan bu değerleri araştırdığımızda bu kanunlarda sağlam bir yapının ve sabit bir ahlaki değerin olmadığını gördük” diye konuştu.

Bu durumun ise onları doğrudan İmam Zeynel Abidin'in (a.s.) insan hakları mesajına yönelttiğini ifade eden Dr. Diya,  “Bu mesajın üzerinden şimdiye kadar 1400 yıl geçmiş bulunuyor. Bu mesajı ve içerdiği ahlaki ilkeleri inceledik ve bu ilkelerin her zaman ve her yerde uygulanabilir nitelikte olduğunu gördük. Araştırmamız, bu mesajın ahlaki bir yaklaşım temelinde inşa edilmiş haklar mesajı olduğunu birçok açıdan kanıtladı" ifadelerini kullandı.

Haber: Emir el-Musevi

Çeviri: Merve Soydaş Gök 

العودة إلى الأعلى