Hz. Hüseyin (a.s) Türbesi Genel Sekreteri: İnsan haklarını en mükemmel şekilde ilk belirleyen İslam'dır

2024-08-05 15:58:24

Hz. Hüseyin (a.s) Türbesi’nin Genel Sekreteri Hasan Reşid el-Abayeci, İmam Seccad’ın (İmam Zeynelabidin) (a.s) hayatını ve insan hakları konusundaki mesajlarının ele alındığı Seccad Kültür Etkinliklerinde bir konuşma yaptı.

Abayeci konuşmasında İslam’ın, objektif olarak tüm insan haklarını benimsediğini ve insan hayatını, milliyetleri, dilleri, mezhepleri düzenleyen en güzel hükümleri sağladığını vurguladı.

İslam'ın, insanı derinden ve kapsamlı bir şekilde önemsediği, sosyal, siyasi ve ekonomik hayatının tüm boyutlarını kapsadığına işaret eden Abayeci, “Dolayısıyla, İslam insanın vazgeçilmez haklarını sağlayan doğru yöntemler belirlemiştir. Bunlar arasında, sosyal adaletin en geniş anlamıyla yeryüzünde hakim olması, insanın huzurlu, güvenli ve emin bir hayat sürmesi, refah, güvenlik ve istikrar içinde yaşaması öne çıkmaktadır" diye konuştu.

Abayeci sözlerine şöyle devam etti:

“Bu nedenle, İslam'ın bildirdiği insan hakları, topluma güvenli ve istikrarlı bir sistem altında onurlu bir yaşam sağlar. Bu sistemde zulüm, baskı, keyfi yönetim veya yöneticilerin halk üzerindeki baskısı bulunmaz. Egemenlik, İslam'ın koyduğu bir kanundur ve yöneten de yönetilen için de geçerlidir. İnsanlar arasında takvadan başka bir üstünlük ölçütü yoktur. İnsanın maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayan en güzel hükümleri ve kanunları bize sunan İslam’dır.”

İnsan haklarının ülkelerin, kurumların, kuruluşların, düşünürlerin ve araştırmacıların ilgi odağı haline geldiğine işaret eden Abayeci şöyle devam etti:

“İnsan hakları alanında kimin en iyi, kimin en kapsamlı, kimin birinci olduğu konusunda uzun tartışmalar çıkıyor. Bu nedenle iki teorinin temel kutupları arasında bir denge kurmak gerekiyor. Bunlardan ilki, İmam Seccad'ın (a.s) insan hakları mesajının temsil ettiği İslami kurallar. İkincisi ise 1948 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'dir. İslam, Hz. Muhammed'in (s.a.a) döneminden itibaren insan haklarıyla ilgili en mükemmel ve geniş kapsamlı ilkeleri belirleyen ilk unsurdur."

İmam Seccad'ın (a.s) hayatındaki insani boyutlara değinen Genel Sekreter, sözlerini şöyle tamamladı:

“İmam Ali bin El-Hüseyin (a.s) insani amaçlar ve boyutlarda köleleri azat etmek, köle satın alarak, onları azat ederek ve onlara insanca davranarak toplumdaki sınıf belirtilerini ortadan kaldırmak için çok para harcadı. İmama saygı duyan, takdiri, gururu, sevgisi ve bağlılığı tam olan etkili bir toplumsal oluşum yarattı.”

Haber: Riyad el-Esedi

Çeviri: Merve Soydaş Gök

العودة إلى الأعلى